När bör jag använda en sluten respektive tömbar stomipåse?

Ibland råder det viss förvirring kring när det är lämpligast att använda en sluten respektive tömbar stomipåse. M Cares produktspecialister har därför sammanfattat några generella råd om vilken stomipåse du som har en kolostomi eller ileostomi bör använda. Våra produktspecialister har klinisk sjukvårdsbakgrund och bred produktkunskap, men kom ihåg att denna information endast fungerar som en vägledning och ersätter inte rekommendationer från ansvarig sjukvårdspersonal.

VILKEN PÅSE SKA JAG SOM HAR EN KOLOSTOMI ANVÄNDA?

  • Precis efter din operation kommer du att ha en tömbar påse, detta för att tarminnehållet är lösare i början.
  • Efter en tid blir avföringen fastare i konsistensen för dig med en kolostomi (tjocktarmsstomi). De flesta övergår då till att använda en sluten påse vilket innebär att du byter påse istället för att du tömmer den.
  • Sluten påse byts oftast 1-3 gånger per dygn. Denna variation är normal och helt individuell.

VILEN PÅSE SKA JAG SOM HAR EN ILEOSTOMI ANVÄNDA? 

  • En tid efter operationen blir avföringen grötliknande i konsistensen för dig som har en ileostomi (tunntarmsstomi), detta eftersom den inte längre passerar tjocktarmen. Det är tjocktarmen som normalt absorberar en hel del vätska, vilket gör avföringen fast.
  • Personer med ileostomi fortsätter med en tömbar påse, vilken vanligtvis töms 6-8 gånger per dygn. Det är viktigt att tömma påsen regelbundet för att undvika att den blir för full och därmed svårare att tömma.
  • De flesta byter sin påse varje eller varannan dag, men du väljer själv det som passar dig bäst.

Läs gärna mer om våra olika stomipåsar här och beställ gratis varuprover på våra stomiprodukter.