Stomipåsar

Hos oss hittar du stomipåsar och tillbehör för bästa passform från Salts Healthcare och Eakin. Har du frågor eller funderingar är det bara at kontakta oss.   

Ett heltäckande sortiment

Ett heltäckande sortiment med hudvänlig hydrokolloid, med erkännande både från British Skin Foundation och Skin Health Alliance. Något som gagnar den ömtåliga huden runt stomin. De flesta av våra stomibandage har Flexifit och Aloe Vera.

Flexifit. De 5 flikarna som gör att stomibandaget formar sig och följer kroppens alla rörelser på ett naturligt sätt för att minska risken för läckage och öka bekväligheten.

Aloe Vera. Hjälper på ett naturligt sätt till att lugna och skydda huden runt stomin. Ända sedan egyptier och kineser upptäckte plantan för 1000-tals år sedan har den blivit välkänd för sina läkande och återfuktande egenskaper.

 

Delad framsida. En egenskap som funnits på våra produkter i över 20 år. För många underlättar det att kunna dela påsens överdrag för att se stomin vid fastsättning av stomipåsen. Det är också en fördel för sjukvårdspersonal som ser till en nyopererad stomi.

Filtrets placering. Den unika placeringen av filtret gör att det hamnar under kjol- eller byxlinningen och reducerar risken att filtret kläms åt. Placeringen innebär också att det blir mindre ”överhäng” upptill på påsen – något som betyder ökad bekvämlighet för alla.

Tätt mellan hålstorlekarna. Vi har färdigklippta hål med bara 3 mm mellan storlekarna.

Många tillbehör. Effektiva och säkra hjälpmedel med till exempel hög absorptionsförmåga, lång användningstid, miljövänliga sprayflaskor och skonsamma Aloe Vera-produkter.

Kolostomi (sluten påse)

Du som har en kolostomi (tjocktarmsstomi) använder oftast en sluten stomipåse, men det finns de som föredrar tömbar stomipåse. Vid till exempel maginfektion rekommenderas tömbar påse. Sluten påse byts 1-3 gånger per dygn.

Ileostomi (tömbar påse)

Du som har en ileostomi (tunntarmsstomi) använder oftast en tömbar stomipåse. Tömbar påse töms vanligen 6-8 gånger per dygn och byts varje eller varannan dag.

Urostomi (påse för urin)

Du som har en urostomi (urinavledande stomi) använder en tömbar stomipåse med kran. Till påsen kan man koppla en urinuppsamlingspåse med slang, till exempel på natten så att du inte behöver gå upp och tömma påsen. Urostomipåse byts oftast en gång per dygn.

KONTAKTA OSS

Ni är varmt välkomna att kontakta oss på

046-29 24 00

eller kundservice@mcare.se om ni vill beställa prover!

UT & RESA?

Ska du ut och resa? Beställ ett Travel Certificate med information på olika språk som kan visas upp i flygplatsens säkerhetskontroll. 

Träna hemma KIT

De innehåller tre låtsasstomier, tre stomipåsar och lite annat som man behöver för att träna sig på att byta bandage. Beställ ditt kit idag.

Varför får jag en stomi och behöver en stomipåse?

Din kirurg eller stomiterapeut kommer att förklara varför du ska genomgå en operation och få en stomi. Olika sjukdomar eller tillstånd kan göra att en stomioperation är nödvändig, antingen i syfte att bota en sjukdom eller för att lindra symtom. Målet är att du ska kunna återgå till en fungerande vardag utan exempelvis stora problem med magsmärtor eller behov att ofta gå på toaletten akut. Att få en stomi kan göra att du upplever ökad kontroll och ges möjligheter att leva livet på det sätt som du vill.

Tips vid tömning av stomipåse

Om du använder en tömbar stomipåse behöver du tömma den efter behov, vanligtvis sex till åtta gånger per dygn för att undvika att påsen blir för full.

Positionera dig över toaletten när du tömmer påsen för att undvika spill. En del föredrar att sitta ner på toaletten när de tömmer påsen. Töm påsen genom att öppna och rulla ut utloppet. När påsen är tom, rengör utloppet med kompresser eller toalettpapper. Rulla sedan upp utloppet igenom och stäng kardborrefästet.

Om du har urostomi vrider du kranen på påsen för att tömma urinen ner i toaletten. 

Tips vid byte av stomipåse

Det kan vara önskvärt att vänta ett tag efter du senast har ätit så att tarmen inte är aktiv när byter stomipåse. Plocka fram allt du behöver för att kunna byta din stomipåse:

  • Ny stomipåse (och platta om du använder tvådelsbandage)
  • Sax och mall om du inte använder färdiga hål
  • Fuktiga kompresser
  • Häftborttagning (om det behövs)
  • Hygienpåse (där du slänger det som är använt)
  • Eventuella tillbehör

Om du inte använder färdiga hål börjar du med att rita mallen för din stomi på baksidan av plattan och sedan klippa hålet i plattan med en svängd stomisax.

Tänk på att anpassa hålet efter storleken på stomin eftersom stomins storlek kan förändras. Det är viktigt att plattan sitter så tätt intill stomin som möjligt för att undvika läckage och irriterad hud.

Nästa steg är att ta bort påsen som du har på dig. Avlägsna försiktigt stomipåsen uppifrån och ned samtidigt som du håller emot med den andra handen för att inte skada huden runt stomin. Om du vill använda häftborttagning kan du spraya under plattan efter att du försiktigt lossat den i ena kanten. Häftborttagning finns även som våtservetter. Ta fram hygienpåsen där du kan slänga den gamla stomipåsen och annat använt material i.

Rengör huden runt stomin med kompresser och ljummet vatten som du sedan slänger i hygienpåsen. Se till att huden blir helt ren och torr innan du sätter på en ny stomipåse.

Dra därefter bort skyddsplasten från plattans baksida och vik ner överkanten av plattan för att underlätta positioneringen. Tryck försiktigt plattans nedre del mot huden så nära stomin som möjligt. Vik sedan upp plattans överdel och tryck fast den mot huden med ett värmande tryck.

Knyt ihop hygienpåsen och släng den i vanliga hushållssopor.

Att resa med stomi

Att resa som stomiopererad går utmärkt, men det kan krävas lite extra planering i förväg. Här följer några tips. Packa alltid med dig minst dubbelt så mycket stomimaterial än vad du normalt använder under samma period för att känna dig helt trygg. Ett annat klimat kan göra att du behöver byta din stomipåse oftare. Tänk även på att förvara dina stomipåsar i skugga och i svalare utrymmen eftersom påsarna är känsliga för fukt och solljus. Ett annat gott råd är att packa större delen av dina stomiprodukter i ditt handbagage, om ifall ditt incheckade bagage skulle komma bort.

Det kan även vara klokt att packa med olika storlekar på stomipåsar att kunna välja mellan. Vid bad föredrar vissa en mindre stomipåse, medan under längre flygresor kan en större stomipåse vara att föredra.

Att flyga kan göra att en del personer får mer gaser än annars. Det är därför en god idé att undvika livsmedel som du vet kan orsaka extra gaser. Ät små måltider regelbundet ett dygn innan du ska resa. Försök undvika starkt kryddad mat och kolsyrade drycker som kan vara gasbildande.

Det kan underlätta att ha med dig ett resekort som visar att du har stomi och kan behöva visas extra hänsyn. Detta kan du visa upp i flygplatsens säkerhetskontroll om ditt handbagage blir kontrollerat. Du kan beställa våra resekort här. Tänk även på att farliga föremål, såsom saxar, inte är tillåtna i handbagaget ombord, packa därför eventuell sax i det incheckade bagaget.

I broschyren Att resa kan du läsa mer om olika tips och råd king att resa och stomi.

Motion och kost

Att ta hand om sin hälsa tjänar alla på och det är viktigt att du återgår till en hälsosam livsstil efter operationen så fort kroppen och orken tillåter.

I vår broschyr Träning & Livsstil kan du läsa om användbara råd kring hur du återhämtar dig efter operationen och sedan kommer igång med fortsatt träning och rörelse för en hälsosam livsstil.

Efter operationen kan du kanske ha lite sämre aptit än vanligt men det är ändå viktigt att äta lite och ofta för att du ska återhämta dig. För att undvika viktnedgång och hjälpa kroppen att låterhämta sig kan du öka intaget av kalorier, fett och protein. Du kan i de flesta fall äta samma mat som du åt före operationen men du kanske märker att viss mat gör din mage orolig. Vissa livsmedel kan också påverka avföringens konsistens.

Allmänna råd kan vara att äta och dricka regelbundet samt äta mindre portioner och en varierad kost eftersom det ger en jämnare tarmfunktion och minskar gasbildning. För kostråd kopplat till din stomityp kan du ta del av någon av våra broschyrer om kost.

Här nedanför hittar du vägledande information om hur olika typer av livsmedel kan påverka dig och din stomi.

Kolostomi: Äta gott – Leva gott,

Ileostomi: Äta gott – Leva gott

Urostomi: Äta gott – Leva gott

Kläder och stomipåse

De flesta som får stomi kan använda samma kläder som innan operationen. Men precis efter operationen kan dock magen vara svullen och öm och du kan behöva testa dig fram vilka kläder du känner dig bekväm i. Det kan kännas mer bekvämt att till en början klä sig i kläder som sitter lite lösare. En del föredrar byxor som är lite för stora i midjan för att inte klämma åt stomipåsen. Vissa använder hängslen istället för skärp för att undvika tryck på påsen.

Det finns speciella underkläder och badkläder designade för dig med stomi om du önskar, men det viktigaste är att du använder badkläder som du känner dig bekväm i. Vissa kan föredra att använda badkläder med högre midja som döljer stomipåsen eller en sarong på stranden eller vid poolen som enkelt kan tas av vid ett dopp.