Lär dig mer om de tre vanligaste typerna av stomi
- Kolostomi: Stomi från tjocktarmen
- Ileostomi: Stomi från tunntarmen
- Urostomi: Stomi från urinvägarna
Cancer, inflammatoriska tarmsjukdomar (såsom Crohns sjukdom och Ulcerös kolit) och medfödda missbildningar är några vanliga sjukdomar och tillstånd som kan göra att du får stomi.
Vad är en kolostomi?
Vid denna typ av operationen kommer din tjocktarm att tas fram genom ett hål på magen för att skapa en stomi. Tarmen som tagits fram vänds ut och in och sys fast mot huden. Detta innebär att avföring och gaser nu kommer att passera ut genom stomin. En kolostomi placeras oftast på vänster sida av magen, men ibland råder omständigheter som gör att den behöver placeras på höger sida. Konsistensen på avföringen kan variera, men oftast är den fastare.
Den här typen av stomi görs när man behöver operera bort en del av tjocktarmen och/eller ändtarmen. En kolostomi kan vara tillfällig eller permanent. Om du får en tillfällig kolostomi så beror det oftast på att en sjuk del av tjocktarmen tas bort och att det innebär för stor risk eller att det är olämpligt att sy ihop tarmen under operationen. Det kan vara möjligt att koppla ihop tarmen vid ett senare tillfälle. Det är något du diskuterar med din kirurg. Här kan du läsa mer om vad det innebär att leva med en kolostomi.
Vad är en ileostomi?
Under operationen kommer din tunntarm att tas fram genom ett hål på magen för att bilda en stomi. Tarmen som tagits fram vänds ut och in och sys fast mot huden. Avföring och gaser kommer nu att passera ut genom stomin. En ileostomi placeras oftast på höger sida av magen, men ibland råder omständigheter som gör att den istället måste placeras på vänster sida. Konsistensen på avföringen kan variera, från tunt som vatten till en mer grötliknande konsistens.
En ileostomi görs när man behöver tar bort en del av eller hela tjocktarmen. Även denna typ av stomi kan vara tillfällig eller permanent och anledningen till att du eventuellt får en tillfällig ileostomi beror på att operationsområdet behöver avlastas och läka innan tarmen kan kopplas ihop igen. Här kan du läsa mer om vad det innebär att leva med en ileostomi.
Vad är en urostomi?
En urostomi görs när urinen måste avledas från den vanliga vägen. När en urostomi konstrueras kopplas urinledarna till en bit tunntarm, där den ena änden sys ihop och den andra änden läggs ut på magen som en stomi. Tunntarmsbiten fungerar därmed som en passage för urinen ut genom stomin. En urostomi är vanligtvis placerad på höger sida av magen, men av olika anledningar kan den även placeras på vänster sida. Huruvida urinblåsan behöver tas bort eller inte varierar och beror på anledningen till din operation. Din stomiterapeut kommer kunna förklara detta närmare för dig. Här kan du läsa mer om vad det innebär att leva med en urostomi.
Senaste kommentarer