Möt M Cares ambassadör Sofia Taléus

Sofia är en 47-årig förskollärare som gillar umgås med familj och vänner, träning, mindfulness, kläder och att skriva. Sedan ett år tillbaka är Sofia cancerfri, men vägen dit har varit utmanande och kantats av sjukdomsåterfall. Allt började med en ovanlig trötthet och när Sofia upptäckte att det kom blod från ändtarmen började hon misstänka att något var fel. Under 2017 genomgick hon flera undersökningar och diagnostiserades med rektalcancer. Efter strål- och cytostatikabehandling opererades cancertumören bort. Tanken var en tillfällig ileostomi, men under operationen behövde en större del av ändtarmen tas bort och Sofia vaknade upp med en permanent kolostomi. 

Mentalt och fysiskt välmående är något som under senare år fått ta större plats och är idag en naturlig del av Sofias vardag. Att nå ut med sin resa för att inspirera andra att våga fokusera på livet och möjligheterna med stomin känns meningsfullt för henne. Idag inspirerar hon bland annat genom att dela sin stomiresa på sitt Instagramkonto @wellnessmedfia. Hon har även föreläst på event för stomiopererade, medverkat i poddar och skrivit en gästkrönika i ILCO-Magasinet. Vi bad Sofia ge sin syn på mentalt välmående. 

VAD INNEBÄR MENTALT VÄLMÅENDE FÖR DIG?

För mig innebär mentalt välmående att vara trygg i sig själv, ha goda sociala relationer och att våga se möjligheterna på den plats man befinner sig i livet. Att sträva mot att acceptera sin situation, i mitt fall att acceptera stomin, har varit ett förhållningssätt som hjälpt mig och mitt mentala välmående. Det behöver inte nödvändigtvis betyda att jag gillar allt med den situation som jag befinner mig i, men jag försöker göra det bästa av den.  

Jag ser inte mitt mentala välmående som något statiskt, utan något som jag jobbar med hela tiden. Det är viktigt att tillåta sig själv att ha stunder då man mår dåligt, det är helt nödvändigt och naturligt när man ställs inför tuffa utmaningar i livet. Att våga vara skör är en styrka, men det viktiga är att inte fastna i de negativa tankarna under längre tid. Ett gott mentalt välbefinnande är en grundläggande pusselbit för att jag ska kunna hantera de utmaningar jag ställs inför i livet. 

HUR SKULLE DU BESKRIVA DITT MENTALA VÄLMÅENDE FÖRSTA TIDEN EFTER ATT DU FÅTT DIN STOMI?

Efter operationen vaknade jag upp med en permanent kolostomi. Den blev en chock för mig eftersom jag var inställd på att stomin bara skulle vara tillfällig. Samtidigt som jag såklart kände mig tacksam över att få leva, oroade jag mig mycket och tappade bort mig själv under de första åren. Vem är jag nu? Hur ska jag kunna känna mig kvinnlig med en påse på magen? Kommer jag kunna leva mitt liv fullt ut igen? Jag tyckte faktiskt ganska synd om mig själv och stomin kontrollerade mig. Även om jag hade bra med stöd från min omgivning var jag på en plats där jag inte kunde ta emot det fullt ut och trodde inte heller på att jag skulle kunna leva livet på det sätt som jag ville.  

VAR BEFINNER DU DIG I DIN STOMIRESA IDAG?

Jag utvecklade snabbt ett stomibråck och skulle genomgå en operation som jag rekommenderades att gå ner i vikt inför för att den skulle lyckas på bästa sätt. Jag har pendlat upp och ner i vikt under mitt liv, men där och då bestämde jag mig för att detta skulle bli sista viktresan. Jag började nu ta kontrollen över mitt liv för att uppnå en långvarig livsstilsförändring. 

Att hitta mitt syfte bidrog till att jag började känna mig tryggare och fick en mer positiv inställning till livet. Jag bestämde mig för att jag vill leva ett långt och friskt liv med god fysisk och mental hälsa, snarare än att träna för att se ut på ett visst sätt. Stöttning från familj, vänner och min kurator hjälpte mig också. Utan min kurator vet jag inte vart jag hade befunnit mig idag. Hon har hjälpt mig att navigera i de tuffaste utmaningarna, försett mig med olika verktyg och på så sätt hjälpt mig stärka mitt mentala välmående.

Stomin styr mig inte längre, den är numera bara en naturlig del av mig som jag är stolt över.

VAD GÖR DU IDAG FÖR ATT TA HAND SOM DIG SJÄLV OCH DITT MENTALA VÄLMÅENDE?

Att hitta mitt inre lugn genom mindfulness är ett sätt att ta hand om mig själv. Jag är även noga med att underhålla min träning eftersom den ger mig kraft, både mentalt och fysiskt. Mindfulness och fysisk aktivitet fungerar som en mental ventil för mig där jag får vara i nuet i min kropp. Jag är idag hjärntrött vilket gör mig känsligare för stress och olika intryck. Att se till att kalendern inte är fullbokad, utan ge mig själv tid för återhämtning, har därför blivit viktigt. 

Med tiden har jag även blivit bättre på att kommunicera till min omgivning hur jag mår och om jag orkar prata om cancern eller inte. Andra sätt som jag tar hand om mig själv är att skriva texter om det jag är med om, skriva tacksamhetslistor, behålla mina dagliga rutiner, även i perioder när jag varit sjukskriven, och samtala med min kurator. 

VILKEN BETYDELSE SKULLE DU SÄGA ATT HITTA RÄTT STOMIPÅSE HAR HAFT FÖR DITT MENTALA VÄLMÅENDE?

Att hitta stomiprodukter som fungerar bra för dig som lever med stomi är jätteviktigt och en förutsättning för att kunna njuta av livet. Om jag inte känner mig trygg med att min stomipåse fungerar utan läckage skapar det en stor oro och begränsar mig. När jag fick min stomi provade jag flera olika stomipåsar som min stomiterapeut visade mig, och nästan direkt hittade jag Salts Healthcares påsar som har fungerat väldigt bra för mig och min hud. 

Idag använder jag en mjukt konvex stomipåse som heter Confidence Natural Soft Convex och jag känner mig helt trygg utan oro för läckage. Plattan fäster snabbt på huden vilket gör mina påsbyten riktigt smidiga.

VILKA TIPS SKULLE DU VILJA GE TILL ANDRA STOMIOPERERADE SOM KÄNNER ATT DE BEHÖVER HJÄLP ATT FÖRBÄTTRA SITT MENTALA VÄLMÅENDE?

Mitt främsta tips är att våga be om hjälp när du behöver, det finns professionellt stöd att få. Har du någon i din närhet som du känner förtroende för kan det underlätta att prata med någon om de tankar och känslor som du upplever. Jag vill också slå ett slag för att gå med i en förening för stomiopererade, vilket kan vara ett bra sätt att komma i kontakt med andra som har gått igenom eller går igenom samma sak som du själv. Din stomiterapeut kan ge dig tips om var du kan vända dig. Till sist vill jag säga att stomiresan är en process och alla känslor är tillåtna i de olika stadierna du går igenom. Men våga vara nyfiken, ha tilltro till processen och att ditt liv verkligen kan bli som innan, om inte ännu bättre. Du klarar av mer än du tror!